Potravinová intolerance a alergie nejsou to samé.

Potravinová intolerance a alergie nejsou to samé.

Obě dokážou pěkně potrápit a obě se můžou rozvinout v kterémkoliv věku. V čem se odlišují?

Potravinová intolerance je snížená schopnost těla strávit určitý druh potraviny. Důvodem je nedostatek trávicích enzymů nebo jejich snížená funkce. Nějakou potravinovou intolerancí trpí odhadem asi 45% lidí.

Intolerance se projevuje pomaleji než alergie, několik hodin až dní po jídle. Neohrožuje život, ale ovlivňuje zdraví. Konkrétní projevy mohou zahrnovat pálení žáhy, nevolnost, bolest břicha, nadýmání, průjem, zácpu, afty v ústech, svědění kůže, ekzémy, akné, kopřivku, rýmu, dlouhodobé zahlenění, otoky, únavu, bolesti hlavy a nesoustředěnost.

Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému proti nějaké složce potravy. Většinu potravinových alergií vyvolává některá z osmi potravin: kravské mléko, vejce, pšenice, sója, arašídy, stromové ořechy, ryby a korýši. Nějakou potravinovou alergií trpí odhadem 4% dospělých a 8% dětí.

Alergie se projevuje většinou velmi brzy po jídle, stačí i stopové množství dané potraviny. Může vést až k ohrožení života. Konkrétní projevy mohou zahrnovat pálení, svědění a otok rtů, jazyka a patra, poruchy polykání, pocit sevření hrdla, svědění uší, zčervenání, svědění a otok kůže, slzení, svědění a otok očí.

Nejobávanějším projevem alergie je anafylaxe. Jedná se o vystupňované projevy alergie, které nemocného ohrožují na životě. Při podezření na anafylaxi je důležité okamžitě volat záchrannou službu.